Katalog diet stosowanych w naszym Szpitalu
0
16 czerwca 2015
- Dieta podstawowa – stosowana u pacjentów nie wymagających żywienia dietetycznego. Stosuje się tutaj wszystkie procesy technologiczne produkcji potraw.
- Dieta lekkostrawna – stosowana u pacjentów w okresie rekonwalescencji, osób starszych, przy braku apetytu i złym samopoczuciu, w późniejszym okresie pooperacyjnym żołądka i jelit. Jest modyfikacją diety podstawowej, wyklucza potrawy i produkty ciężkostrawne, wzdymające, przesycone tłuszczem, długo zalegające w żołądku.
- Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa) – stosowana w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, w chorobach miąższu wątroby, przewlekłym zapaleniu trzustki oraz wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, kamicy żółciowej, w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
- Dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (żołądkowa) – przy zakażeniach Helicobacter pylori, wrzodach żołądka i dwunastnicy, przewlekłym nieżycie żołądka z nadkwaśnością, w okresie rekonwalescencji.
- Dieta wysokobiałkowa – zalecana przy osłabieniu i wyniszczeniu organizmu.
- Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa) – dieta zbliżona do racjonalnego żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów.
- Dieta bezresztkowa – dieta polegająca na ograniczeniu spożycia produktów zawierających włókna roślinne.
- Dieta bezglutenowa – dieta polegająca na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten.
- Dieta papkowata – przeznaczona dla pacjentów ze schorzeniami jamy ustnej i przełyku, przy rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
- Dieta płynna – stosowana głównie w przypadkach, kiedy chory nie toleruje pożywienia (nudności, wymioty, biegunka, problemy z przełykaniem).
- Dieta pooperacyjna – dieta ścisła, polega na wprowadzaniu stopniowo produktów lekkostrawnych.
- Leczenie żywieniowe (karmienie przez sondę) – w przypadku pacjentów, u których karmienie drogą naturalną nie jest możliwe lub jest niewystarczające.
Posted in Szpital by Oleksandr Stepanets