Katalog diet stosowanych w naszym Szpitalu

Katalog diet stosowanych w naszym Szpitalu
0 16 czerwca 2015
  • Dieta podstawowa – stosowana u pacjentów nie wymagających żywienia dietetycznego. Stosuje się tutaj wszystkie procesy technologiczne produkcji potraw.
  • Dieta lekkostrawna – stosowana u pacjentów w okresie rekonwalescencji, osób starszych, przy braku apetytu i złym samopoczuciu, w późniejszym okresie pooperacyjnym żołądka i jelit. Jest modyfikacją diety podstawowej, wyklucza potrawy i produkty ciężkostrawne, wzdymające, przesycone tłuszczem, długo zalegające w żołądku.
  • Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa) – stosowana w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, w chorobach miąższu wątroby, przewlekłym zapaleniu trzustki oraz wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, kamicy żółciowej, w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
  • Dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (żołądkowa)  – przy zakażeniach Helicobacter pylori, wrzodach żołądka i dwunastnicy, przewlekłym nieżycie żołądka z nadkwaśnością, w okresie rekonwalescencji.
  • Dieta wysokobiałkowa – zalecana przy osłabieniu i wyniszczeniu organizmu.
  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa) – dieta zbliżona do racjonalnego żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów.
  • Dieta bezresztkowa – dieta polegająca na ograniczeniu spożycia produktów zawierających włókna roślinne.
  • Dieta bezglutenowa – dieta polegająca na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten.
  • Dieta papkowata – przeznaczona dla pacjentów ze schorzeniami jamy ustnej i przełyku, przy rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
  • Dieta płynna – stosowana głównie w przypadkach, kiedy chory nie toleruje pożywienia (nudności, wymioty, biegunka, problemy z przełykaniem).
  • Dieta pooperacyjna – dieta ścisła, polega na wprowadzaniu stopniowo produktów lekkostrawnych.
  • Leczenie żywieniowe (karmienie przez sondę) –  w przypadku pacjentów, u których karmienie drogą naturalną nie jest możliwe lub jest niewystarczające.
Posted in Szpital by Oleksandr Stepanets
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support